Praktijkexamen

Tips voor het praktijkexamen

Het praktijkexamen is misschien wel een van de spannendste momenten in je leven en wat zou het mooi zijn als je in één keer slaagt! Helaas is dit niet voor iedereen het geval en is het ook helemaal niet erg als dit niet in één keer lukt. Om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op deze grote dag en jouw kans van slagen te verhogen hebben wij in deze blog een aantal veelgemaakte fouten tijdens het praktijkexamen op een rijtje gezet. Rijschool Ede | Drivehome.nl helpt jou voorbereid je examen in te gaan.

In één keer slagen? Vermijd deze fouten!

Kijkgedrag

Wanneer jij examen doet zal de examinator goed opletten op wat jij doet, maar ook waar jij naar kijkt. Ook al zie jij zelf niet dat je examinator jouw kijkgedrag in de gaten houdt, dit doet hij wel degelijk. Vergeet nooit tijdens je examen rustig te blijven en te kijken op de manier waarop je dit geleerd hebt tijdens je rijlessen. Sla geen stap over bij het kijken, want dit ziet de examinator. De valkuilen bij het kijken zijn als volgt: te lang in je spiegels kijken, waardoor je afgeleid raakt van het rijden of te gehaast in je spiegels kijken, waardoor je eigenlijk niks waarneemt. Zolang jij het overzicht bewaard en op tijd handelt naar wat je ziet, ziet de examinator dit ook.

Plaats op de weg

Vergeet nooit je plek op de weg. De allereerste verkeersregel die je waarschijnlijk hebt geleerd is dat jouw plaats op de weg rechts is. Zorg dan ook dat je rechts blijft rijden, tenzij je moet voorsorteren, inhalen of uitwijken voor een andere verkeersdeelnemer bijvoorbeeld. Probeer niet te dicht langs rand van de rijstrook te rijden, want fietsers en scooters willen nog wel eens rechts inhalen. Hierdoor is het zeer belangrijk dat je je rechter spiegel altijd goed in de gaten houd.

Bijzondere verrichtingen

Misschien heb je al vrijstelling, maar als je tijdens je examen toch bijzondere verrichten moet uitvoeren is het allerbelangrijkste: kijken. Kijk goed om je heen voordat je een bijzondere verrichting uitvoert tijdens je praktijkexamen. Hou alle verkeersdeelnemers in de gaten, zodat je niet onnodig hindert en maak geen acties zonder te kijken. Vergeet niet dat al het andere verkeer voorrang heeft.

Snelheid

Het is belangrijk dat je je aan de snelheidslimieten houd. Dit bekent langzaam waar het nodig is en doorrijden wanneer het kan. Als je wilt slagen voor je praktijkexamen is het zeer belangrijk dat je goed weet welke snelheid je moet rijden. Dit betekent dat je niet alleen rustig moet rijden waar het moet, maar ook zeker niet te langzaam op plekken waar dit niet kan. Als jij op de snelweg bijvoorbeeld veel te langzaam rijdt, kan dit voor ongelukken zorgen. De overige bestuurders op de snelweg rijden allemaal heel hard en houden geen rekening met iemand die langzaam rijdt. Maar in woonwijken met onoverzichtelijke kruispunten is het weer van belang dat je rustig rijdt.

Inhalen & afstand houden

Tijdens het praktijkexamen ga je ook een stukje de snelweg op. Dit kan voor sommige examenkandidaten een beetje eng zijn en niet iedereen doet dit even zelfverzekerd. Sommige examenkandidaten gaan heel hard rijden op de snelweg, waar anderen weer te langzaam gaan. Als je gaat inhalen moet je altijd zorgen dat dit kan. Als inhalen veiliger is, mag je best een klein beetje harder gaan rijden. Als de max. snelheid 100 is en jij haalt in met 103 is dit geen probleem, mits het veilig kan natuurlijk. Tijdens het inhalen is het ook van belang dat je voldoende afstand houdt. Niet alleen tijdens het inhalen, maar over het algemeen is het belangrijk om voldoende afstand te houden. Dit komt omdat je altijd voorbereid moet zijn als er bijvoorbeeld iemand voor je op de rem trapt. Ook hier wordt op gelet tijdens je praktijkexamen. Weet jij niet zeker wat de juiste afstand is? Jouw instructeur bij rijschool Ede | Drivehome.nl kan jou dit nog een keer uitleggen!

Verkeersborden over het hoofd zien

Om het veilig te houden op de weg zijn er verkeersregels. Veel van deze regels zijn te vinden op verkeersborden. De verkeersborden kunnen jou vertellen wat je wel en niet mag. Het is daarom zeer belangrijk om hier goed op te letten. In woonwijken kan het vaak voorkomen dat er éénrichtingsverkeer is of een verplichte rijrichting. Omdat je tijdens je praktijkexamen helemaal zelfstandig moet rijden is er niemand die jou vertelt dat je op deze borden moet letten. Zorg dat je zelf goed oplet en de aanwijzingen van de examinator goed opvolgt binnen de verkeersregels. Als de examinator zegt dat je de eerste links moet, kijk dan goed of je de eerste links er wel in mag. Zo niet, dan moet je de eerste links waar het wel kan. De examinator zal je niet naar plekken sturen waar je niet mag komen. Hij zal altijd duidelijk aangeven welke kant je op moet.

Onzekerheid

Dat je gespannen bent is logisch. Het is ook super spannend. Probeer je zenuwen niet de overhand te laten nemen en besluitvaardig te blijven. Tijdens je praktijkexamen wordt er van jou verwacht dat je de situatie onder controle hebt en besluitvaardig blijft, ook al maak je een fout. Maak je tijdens je praktijkexamen een fout, ga je hier dan niet druk om maken. Fouten maken mag, zolang je het maar goed oplost en de examinator niet hoeft in te grijpen. Moet de examinator toch ingrijpen of maak je een andere fout? Probeer dan je focus weer te pakken en gewoon door te blijven rijden zoals je geleerd is. Zorg dat je op tijd bent met kijken en handelen en probeer niet te lang in fouten te blijven hangen. Alles wat is gebeurt is achter je.

Terug naar overzicht
0

Jaar ervaring

0

Geslaagden

0

Plaatsen

Maak snel een afspraak voor een gratis* proefles t.w.v. €59,-!

*alleen bij afname van een lespakket.

Copyright © 2024 Drive Home